Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lovas szakágakról infók

2009.10.28

 Kép A Díjlovaglás:

A díjlovaglás egy olyan műfaj amely a ló egyik kiképzésének a módja is. Díjlovagló versenyeket rendeznek a kezdőtől egészen az olimpiai szintig. Alapvető célja a hátasló szervezetének, természetes adottságainak és engedelmességének fejlesztése egységesített, fokozatosan egymásra épülő kiképzési módszerek segítségével, így növelve a ló élettartamát és használhatóságát. Itt a ló kiképzési fokát, valamint a ló és lovas összhangját díjazzák.

 

A Díjugratás:Kép 

A díjugratás a ló egyik természetes mozgáselemére, az ugrásra épül. Versenyt rendeznek egészen a kezdő szinttől az olimpiai szintig. Ebben a sportágban a ló ugratását és a ló és lovasa közti összhangot díjazzák. Alapvető célja a ló kezelhetőségének, ugróképességének, iányításának a fejlesztése, különböző módszerekkel különböző magasságokon. Idomítatlan lóval nem lehet ugratni.

 Kép

A Galoppverseny: 

A galoppversenyben nincs nagy ördöngősség, csupán annyi, hogy ne ess le a lóról és te legyél a leggyorsabb. =) Csak a megadott "körben" kell minél gyorsabban vágtatni, hogy te legyél a leggyorsabb aki majd nyer. =)

 

Az Ügető:Kép 

Az ügetőverseny majdnem ugyan olyan mint a galoppverseny, csupán az a különbség, hogy nem a lovon ülsz hanem egy kis kocsiban amelyet a ló húz minél gyorsabban de csak ügetve húzhat. Itt sok ló van amelynek bevan kötve a szeme, de nagyon kevés amelyiknek csak szemellenzője van, olyan pedig nincs amelyiknek a szeme "szabadon" lenne. =D

 

 A Fogathajtás:Kép 

A fogathajtás régen még elég általánosnak tűnt. Most már a fogathajtást szinte csak versenyeken lehet látni. Ez abból áll, hogy a lovakat/lovat kocsi elé fogják és a kocsin van két ember. Az egyik elől ő a fogathajtó, a másik leghátul "áll" ő tartja egyensúlyban a kocsit, hogy ne boruljon fel fogatostul együtt.

 

A Távlovaglás:Kép 

A távlovaglás illetve távhajtás a ló belovaglását, idomítottságát, irányíthatóságát, tulajdonságait, a versenyző idomítási és állóképességét is próbára teszi. A verseny több szakaszból áll. Az egyes szakaszokat  minimum 40 km-ként, megállók választják el egymástól, ahol minden esetben állatorvosok vizsgálják meg, hogy a lovak további lovaglásra illetve hajtásra alkalmasak-e. A versenyzőknek térképet is adnak az útról nehogy eltévedjenek. =)

 

 

 

A Lovastorna, voltizs:  Kép

A lovastorna lényege az akrobatikus torna és a lovaglás ötvözete.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Dámalovaglás:Kép 

A dámalovaglás a hölgyek körében igen népszerű sport. Ma már nem csak lovas bemutatókon találkozhatunk vele hanem a versenypályán is. Ebben a sportban a nőknek hosszú szoknyájuk van és különleges, féloldalazó nyergük. Van bal, illetve jobb oldali nyereg ebből a bal oldali nyereg terjedt el.

 

A Csikósok:Kép 

A csikósokkal ma már csak rendezvényeken, bemutatókon találkozhatunk. Ám egykor igen megbecsült tagjai voltak a magyaroknak. A legkedveltebb produkciójuk a puszta-ötös. Ebben a számban a lovak ötös fogatot alkotnak (kocsi nélkül) és az utolsó két lovon egyensúlyoz a csikós, vágta közben.

 

 

 

 

 

 

A Western stílus:Kép 

A western stílus nagyon kedvelt szakág, lényege a ló és a lovasának összhangja. Itt a lónak hosszú szárat adunk, kényelmesen ülünk a nyeregben  és elengedjük magunkat. Persze ebből a szakágból is vannak versenyek pl.: hordó kerülés a gyorsaságra vágyóknak, trail az ügyeségi versenyek kedvelőinek. De ha nem szeretnél versenyezni akár hobbyból is lovagolhatsz ebben a stílusban. Ezt a stílust az amerikai cowboyok használták elöször a 19. században amikor a szarvasmarhákat terelték. A gyakorlottab lovak nyak reiningesek mivel a lovasnak a másikkezére szüksége volt a munka ellátásához.

 

A Military:Kép 

Ez amolyan terep verseny melyben a lónak és lovasának néha igen hajmeresztő akadállyal kell szembenéznie: 2 méretes falon leereszkedés, ponyva alatt átbújás, fahídon átkelés stb....E mellet mind 3 szakágra szükség van a díjlovaglásra a díjugratásra és ugye a tereplovaglásra ezt a 3 szakágat foglalja magába a military.

 

A Vadászlovaglás:Kép 

Lovastól kutyástól való csoportos vadászat melyhez gyors, bátor, nem ijedős lovakra van szükség melyek nem ijednek meg a lövés zajától illetve a kutyáktól.

 

 

 

 

 

A Lószépség verseny, tenyészet:Kép 

Itt a lovak izomzatának felépítését, a ló küllemét nézik és sokat számít a vérvonal is.

 

 

 

 

 

 

Terápiás lovaglás:Kép 

 A terápiás lovaglás leginkább a fogyatékkal élőknek (szellemi illetve testi) nyújt segítséget, sok boldogságot és legtöbb esetben gyógyulást.

 

 

 

 

 

Van aki csak hobbi szinten műveli ezt az egész lovaglást, de nem árt egykis plussz tudás is. Persze egyik sport sem veszélytelen!!! Szinte mindegyik sportágnál nagyon fontos a díjlovaglás. Hiszen ezzel tanítják a lovakat engedelmességre. (Bizonyos határok között)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 769472
Hónap: 3065
Nap: 91